קנאביס הוא תערובת ירוקה, חומה או אפורה של חלקים מיובשים גרוסים מצמח המריחואנה. הכימיקל הפעיל העיקרי בקנאביס הוא delta-9-tetrahydrocannabinol, הנקרא גם THC. ההשפעות הפסיכואקטיביות של קנאביס נגרמות כתוצאה מאינטראקציה של THC עם המערכת האנדוקנבינואידית במוח. תופעות הלוואי הנפוצות ביותר לטווח קצר הן פגיעה בזיכרון ובטווח הקשב, האטה בזמן התגובה ופגיעה במיומנויות מוטוריות. ניתן לעשן מריחואנה בסיגריה מגולגלת ביד (ג'וינט), או במקטרת או בבונג. אפשר גם לעשן בבלאנטים שהם סיגרים שהתרוקנו מטבק והתמלאו מחדש בעלי מריחואנה. ניתן להוסיף מריחואנה למזון או לבשלו.
מריחואנה, גראס, מרי ג'יין, וויד ו-ג'אנגה הן רק חלק מהשמות והכינויים אשר ניתנו לצמח הקנאביס שהוא למעשה צמח חד שנתי שצמיחתו מתחילה בחודשי האביב ונמשכת בין שלושה לחמישה חודשים. לאורך כל ההיסטוריה האנושית נעשו בכל חלקי הצמח מגוון רחב של שימושים, כאשר ממצאים ארכיאולוגיים מעידים על כך שנעשה שימוש בצמחי קנאביס עוד בתקופת האבן החדשה בשנת 10,000 לפני הספירה.
אילו זני קנאביס קיימים בעולם?
כאשר מדברים על קנאביס למטרות שימוש עצמי בעישון, אידוי או כל דרך אחרת המועדפת עליכם, מדברים למעשה של שלושה זני קנאביס עיקריים: קנאביס סאטיבה, קנאביס אינדיקה והנחת היסוד של העשור האחרון - קנאביס היבריד שהוא למעשה שילוב של שני הזנים האחרים.צמחי הקנאביס השונים נבדלים אילו מאילו בצבעם, תצורתם, ריחם, וכמובן, רמת השפעתם על המשתמש. קנאביס סאטיבה לצורך העניין מתאפיין בהשפעה מעוררת וממריצה ואילו קנאביס אינדיקה מתאפיין בהשפעה מרגיעה ונינוחה יותר.
מהיכן מגיע המאנציז' אחרי שימוש בקנאביס?
תיאבון מוגבר לאחר שימוש בקנאביס הוא פועל יוצא של פעילות קולטנים באזור מסוים במוח המכונה היפותלמוס האחראי בין היתר לוויסות התיאבון, ולכן, זמן לא ממושך לאחר שההשפעות המיידיות של הקנאביס מתפוגגות במוח, מתעורר תיאבון מוגבר.
אילו חומרים פעילים בקנאביס?
בכל צמח קנאביס מצויים מספר גדול של חומרים פעילים המסווגים לשלוש קבוצות של חומרים: טראפנואידים, פנלבנואידים ו-קנאבינואידים, כאשר בכל צמח לצורך העניין קיימים כ-80 קנאבינואידים. החומרים הפעילים הנפוצים ביותר בכל צמח קנאביס הם ה-THC הידוע בהשפעות פסיכו אקטיביות וה-CBD הידוע בהשפעות אנטי - פסיכו אקטיביות.
מאפייני זרעי קנאביס
הזרעים המצויים בצמח הקנאביס הם נטולי השפעות פסיכו אקטיביות והם ידועים בערכים התזונתיים הגבוהים המצויים בהם, כאשר בכל זרע של צמח הקנאביס מצויים 21 חומצות אמינו המהוות מקור טבעי אידיאלי לצריכת חלבון וסיבים תזנותיים. כמו כן, זרעי קנאביס מכילים בתוכם כמות גבוהה יחסית של אומגה 3, סידן, ברזל, אבץ, אשלגן, מגנזיום וזאת לצד ויטמינים נוספים, ולכן, הם נחשבים לתוספת מומלצת לכל תבשיל, סלט או משקה.
שימושים רפואיים של צמח הקנאביס
לאורך המאה ה-19 ועד שנות השלושים של המאה ה-20, הקנאביס שימש כמרכיב מרכזי במספר גדול של תרופות, כאשר ההכרזה על הקנאביס כסם מסוכן במספר הולך וגדל של מדינות הוביל להפסקת השימוש בו למטרות טיפול בבעיות רפואיות. במהלך העשורים האחרונים, החל להיעשות שימוש חוזר בקנאביס כאמצעי טיפולי ותרופתי למגוון רחב של של בעיות ומצבים רפאוים מורכבים.
בישראל, על אף הגדרת הקנאביס כסם מסוכן על פי פקודת הסמים, ניתן היתר לצריכת קנאביס רפואי לעשרות אלפי אזרחים הצורכים קנאביס רפואי באופן תדיר וקבוע.